Gebaseerd op 100 beoordelingen
4.7/5
Aantal sterren, gebaseerd op ... beoordelingen
4.7/5
Ontdek wat je kunt verdienen als tuinman

Wat verdient een tuinman?

Een tuinman zorgt ervoor dat de tuinen van hun klanten er het hele jaar door verzorgd uitziet. Het werk bestaat onder meer uit het regelmatig maaien van het gras, het snoeien van struiken of het planten van bloemen.

Werken als tuinman is veelzijdig en praktisch. Je bent veel buiten en ziet direct resultaat van je werk. Het vak vereist kennis van planten, maar ook van gereedschappen en technieken voor tuinonderhoud. Elk seizoen brengt nieuwe taken en uitdagingen met zich mee, wat het werk afwisselend en interessant maakt.

Factoren die het salaris van een tuinman beïnvloeden

Wat een tuinman verdient is afhankelijk van verschillende factoren. We hebben de meest belangrijke aspecten die invloed zijn op een rij gezet.

Ervaring en opleidingsniveau

Net als in veel andere beroepen heeft ervaring een aanzienlijke invloed op het salaris van een tuinman. Startende tuinmannen verdienen vaak het minimumloon of iets daarboven, wat neerkomt op ongeveer € 2.300,- bruto per maand.

Tuinmannen met meerdere jaren ervaring of gespecialiseerde kennis kunnen echter rekenen op een hoger salaris, dat kan oplopen tot € 2.700,- of meer per maand. Extra opleidingen kunnen ook leiden tot betere verdienmogelijkheden.

Geografische factor

De regio waar een tuinman werkt, kan ook invloed hebben op het salaris.

In grootstedelijke gebieden of regio’s met een hogere levensstandaard, zoals de Randstad, liggen de salarissen doorgaans hoger dan in landelijke gebieden.

Het verschil kan variëren van enkele honderden euro’s tot meer dan € 500,- per maand.

Soort dienstverband: fulltime, parttime, zelfstandige

Het type dienstverband speelt een cruciale rol in het bepalen van het inkomen van een tuinman.

Fulltime werknemers genieten vaak van een vast inkomen met extra voordelen zoals vakantiedagen en pensioenbijdragen. Parttimers en zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) hebben meer flexibiliteit, maar hun inkomen kan fluctueren.

Gemiddeld salaris van een tuinman in Nederland

Het salaris van een tuinman in Nederland kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals hierboven benoemd. Hier geven we een overzicht van het gemiddelde salaris van een tuinman, en hoe dit zich verhoudt tot andere beroepen in de groensector.

Wat verdient een tuinman?

Een beginnende tuinman verdient gemiddeld rond de € 2.300,- bruto per maand. Dit salaris kan verhoogd worden met relevante opleidingen en ervaring in de sector.

Salarisontwikkeling met ervaring

Met de toename van ervaring kan het salaris van een tuinman stijgen. Een ervaren tuinman, met vijf tot tien jaar ervaring, kan een maandelijks inkomen van ongeveer €2.700 bruto verwachten.

Tuinmannen die gespecialiseerde vaardigheden bezitten of leidinggevende posities bekleden, kunnen zelfs meer verdienen.

Vergelijking met andere groenberoepen

Binnen de groensector zijn er verschillende beroepen met variërende salarisschalen. Actuele cijfers over de salarissen in de groensector zijn te vinden op websites als Loonwijzer. Het Nationaal Salaris Onderzoek geeft een breder beeld van de salarissen in Nederland.

Werken als tuinman? Het Groen Werkt helpt je op weg

Het Groen Werkt is gespecialiseerd in het verbinden van vakbekwaam groenpersoneel met werkgevers in de groensector. Ons doel is om zowel de carrière van onze medewerkers als de bedrijfsvoering van onze opdrachtgevers te laten bloeien. Met diensten als werving en selectie zetten wij ons in voor duurzame relaties in de branche.

Benieuwd wat wij te bieden hebben? Neem dan eens een kijkje op onze pagina ‘diensten’.

Mogelijkheden voor loonsverhoging en carrièregroei

Het salaris van een tuinman kan groeien naarmate er meer expertise en vaardigheden worden verworven. Enkele mogelijkheden om meer te verdienen als tuinman, is het volgen van extra opleidingen. Of bewust te keuze te maken voor een groot, of juist een klein bedrijf.

Certificeringen en extra training

Het volgen van gespecialiseerde cursussen en het behalen van certificaten kan een tuinman helpen om zijn vakkennis te vergroten en zich te onderscheiden in de markt. Certificaten zoals een VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) en specifieke hoveniersdiploma’s kunnen het salaris verhogen.

Kansen binnen grotere bedrijven

Werken bij een groot tuin- of landschapsbedrijf kan andere voordelen bieden, zoals een stabiel inkomen, regelmatige werktijden en doorgroeimogelijkheden naar leidinggevende posities. Grote bedrijven bieden vaak interne opleidingen en de mogelijkheid om op diverse projecten te werken.

Veelgestelde vragen: Wat verdient een tuinman?

Het startsalaris voor een beginnende tuinman ligt meestal rond de € 2.300,- bruto per maand, afhankelijk van de regio en het specifieke bedrijf waarvoor men werkt.

Een ervaren tuinman met meerdere jaren ervaring kan een salaris verwachten dat oploopt tot ongeveer € 2.700,- bruto per maand. Bij specialistische kennis of leidinggevende functies kan dit bedrag nog hoger liggen.

Ja, de locatie heeft zeker invloed. In stedelijke en dichtbevolkte gebieden zoals de Randstad zijn de salarissen vaak hoger dan in landelijke gebieden. 

Zeker, het behalen van professionele certificeringen en het volgen van aanvullende trainingen kan een tuinman helpen om gespecialiseerde vaardigheden te ontwikkelen, wat vaak leidt tot een hoger salaris en betere carrièremogelijkheden. Certificaten zoals een VCA of specifieke hoveniersdiploma’s zijn hier goede voorbeelden van.

Werken voor een groot bedrijf kan meer werkzekerheid bieden, met voordelen zoals een vast inkomen, pensioenopbouw, en soms gezondheidsvoordelen. Daarnaast zijn er vaak meer mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en promotie binnen een groot bedrijf.

Kennismaken?

Benieuwd wat Het Groen Werkt voor je kan betekenen? Neem contact met ons op!