WAB staat voor Wet Arbeidsmarkt in Balans. De gebieden waarop vooral vernieuwing ontstaat zijn; de nieuwe ontslaggrond, WW-premie, payroll en oproepkrachten. De nieuwe WAB-regelgeving is zowel relevant voor werkgever als werknemer.
Het doel van de WAB-wetgeving is om de kloof tussen vaste contracten en flexibele contracten kleiner te maken. Dit geeft de hoveniers die werken als oproepkrachten meer zekerheid op werk en inkomen. Aan de andere kant wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om een hovenier vast in dienst te nemen. Wilt u meer informatie over WAB hovenier? Hieronder vertellen we de gevolgen van deze wet voor werkgevers en werknemers in de hovenierssector.
Wat biedt de nieuwe WAB-regeling voor werkgevers?
De nieuwe regelgeving zorgt voor de nodige veranderingen bij werkgevers. Het wordt voor hen aantrekkelijker om hoveniers die zij in dienst hebben een vast contract aan te bieden. Dit omdat zij vanaf 2020 een lagere WW-premie moeten betalen voor werknemers met een vast contract dan voor de werknemers met een flexibel contract.
Verder biedt de nieuwe regeling de mogelijkheid om een werknemer 3 tijdelijke contracten een te bieden in 3 jaar. Na deze 3 contracten is de werkgever verplicht om een vast contract aan te bieden.
Als laatste verandert er voor de werkgevers dat zij vanaf 2020 verplicht zijn om minstens vier dagen van te voren een werknemer op te roepen voor werk. Wanneer de werkgever een oproep binnen 4 dagen afzegt, heeft de werknemer recht op loon over de uren waarvoor hij/ zij in eerst instantie was opgeroepen. Deze regel is ook van kracht binnen de hovenierssector.
Heb jij een hoveniersbedrijf en wil jij up-to-date zijn wat betreft jouw nieuwe rechten en plichten in 2020? Neem dan contact op met Het Groen Werkt. Wij stellen jou op de hoogte van alles wat jij als hovenier moet weten wat betreft de nieuwe WAB-regeling.
Wat biedt de nieuwe WAB-regeling voor werknemers?
Voor de werknemers wordt er een nieuwe ontslaggrond geïntroduceerd, namelijk de cumulatiegrond. Dit maakt het mogelijk om ontslag te nemen, wanneer er op basis van verschillende ontslaggronden een redelijke basis voor ontslag wordt gecreëerd. Hierbij is het wel van belang dat de ontslaggronden via de kantonrechter lopen.
Vanaf 2020 heeft een werknemer recht op een transitievergoeding. Hierbij gaat het om een vergoeding die de werknemer meekrijgt wanneer hij/ of zij ontslag neemt.
Ook is het zo dat werknemers die werken via een payrollcontract recht hebben op dezelfde arbeidsvoorwaarden en rechtspositie als de werknemers die in dienst zijn van het bedrijf.
Voor de werknemers is het ook belangrijk om de regelgeving, wat betreft de verplichting van de werkgevers om minstens vier dagen van te voren een werknemer op te roepen voor werk, zelf goed in de gaten te houden.