Gebaseerd op 101 beoordelingen
4.7/5
Aantal sterren, gebaseerd op ... beoordelingen
4.7/5

Dit is het salaris van een BBL-hovenier

Overweeg je om een opleiding te gaan volgen tot hovenier? Leuk! In de tijd dat je een opleiding volgt tot hovenier werk je al verschillende dagen bij een hoveniers- of groenbedrijf. Zo’n werken en leren opleiding wordt ook wel een duaal-opleiding, deeltijd-opleiding of avondopleiding genoemd. Wanneer je een hovenier in opleiding bent, wordt je een BBL-hovenier genoemd. Je vraagt je wellicht af wat voor salaris je als BBL-hovenier krijgt. Lees snel verder voor het antwoord.

Een BBL-hovenier is een hovenier in opleiding die één dag in de week naar school gaat en vier dagen per week bij een hoveniers- of groenbedrijf werkt. Zo leer je alle praktische en theoretische vaardigheden die je moet kunnen om het beroep van hovenier goed uit te voeren.

Zodra je je diploma hebt behaald, ga je als hovenier werken in de groene sector en ben je voornamelijk gespecialiseerd in het aanleggen en onderhouden van tuinen. Het is een beroep waarin je veel in de buitenlucht bent, met je handen werkt en oplossingsgericht aan de slag gaat.

Hovenier door opleiding

Wat verdient een BBL-hovenier?

Wat je als hovenier verdient hangt af van de functie die je vervult.

In dit geval zijn wij uitgegaan van het basisloon per functie vanuit de cao om je een goede indicatie te geven van wat je kunt verdienen bij een hoveniersbedrijf.

Houd er rekening mee dat je ervaring en kennis ervoor zorgen dat je betere arbeidsvoorwaarden krijgt.

>> Bekijk de nieuwste CAO Hovenier

Mogelijkheden in het groen

Werken in het groen biedt veel voordelen, zeker wanneer een kantoorbaan niets voor jou is. Als hovenier werk je de hele dag buiten. Je werkt met je handen en kan je creativiteit kwijt in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen en andere groenvoorzieningen.

Het voordeel van de BBL-0pleiding is dat je gelijk in de praktijk aan de slag kunt. Je werkt 4 dagen in de week als hovenier bij een bedrijf, en gaat 1 dag per week naar school. Zo kun je de geleerde stof gelijk in de praktijk toepassen, terwijl je op school verdiepende theorie leert. Zo’n opleiding tot BBL-hovenier is niet alleen interessant als je net van de middelbare school komt, maar ook als je toe bent aan een carrièreswitch en je dus wilt laten omscholen. Je verdient namelijk al salaris tijdens het volgen van de opleiding omdat het om een werken en leren traject gaat.

Ik heb interesse in het volgen van een BBL-opleiding

Heb jij groene vingers en wil je graag hovenier worden? Volg dan de BBL-opleiding waarin je vier dagen per week bij een hoveniersbedrijf werkt en één dag naar school gaat. Wil je meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de veelgestelde vragen op deze pagina. Voor vragen kun je contact opnemen met een van de adviseurs van Het Groen Werkt.

Veelgestelde vragen

 • Met een startkwalificatie begin je op niveau 2,3 of 4. Als je geen startkwalificatie hebt, dan volg je eerst een entree opleiding van 1 jaar. Dit jaar is gelijk aan mbo niveau 1.
 • Heb je een vmbo-kader diploma op zak? Dan start je op niveau 3.
 • Met een vmbo-theoretisch diploma stroom je in op niveau 4.
 • Heb je wegens omstandigheden geen startkwalificatie, maar verwacht je op niveau 2 te kunnen starten? Dan gaan we graag met je in gesprek om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn.

De duur van de opleiding is afhankelijk van het niveau waarop je instroomt.

 • Niveau 1: 1 jaar
 • Niveau 2: 2 jaar
 • Niveau 3: 3 jaar
 • Niveau 4: 3 jaar
 • Het officiële startmoment van de bbl opleiding tot hovenier is jaarlijks in september.
 • Wil je eerder beginnen? Dan kun je starten met een voortraject! Je start bijvoorbeeld in mei bij een hovenier bij het Groen Werkt en start in september met de opleiding via TRI. Hierdoor begin je in september aan de opleiding met veel extra kennis en ervaring en verdien je vanaf mei al salaris, win-win.
 • Ben je jonger dan 21 jaar? Dan betaal je de opleiding zelf, maar krijg je de schooldag uitbetaald. Je hebt rond de 35 schooldagen per jaar. Hierdoor heb je 1,5e maandloon extra. De opleiding kost tussen de 250 en 550 euro.
 • Ben je ouder dan 21? Dan ontvang je een schoolbudget van € 1000,- waarin de schoolkosten worden opgenomen.

Kennismaken?

Benieuwd wat Het Groen Werkt voor je kan betekenen? Neem contact met ons op!