Gebaseerd op 100 beoordelingen
4.7/5
Aantal sterren, gebaseerd op ... beoordelingen
4.7/5
Ontdek de eerste stappen

Hoveniersbedrijf beginnen

Overweeg je een eigen hoveniersbedrijf op te zetten? Dat kan een uitstekende manier zijn om van je interesse in tuinieren je beroep te maken.

Als hovenier heb je de vrijheid zelf je projecten te kiezen en werk je dagelijks in de buitenlucht. Het is een praktisch beroep waar je zichtbaar resultaat ziet van je inspanningen.

Het beginnen van een hoveniersbedrijf vergt echter meer dan alleen groene vingers. Naast je passie voor tuinieren, is het belangrijk dat je ook kennis hebt van ondernemen. Denk aan zaken zoals het opstellen van een ondernemingsplan, het begrijpen van de markt, en het navigeren door de nodige administratie en regelgeving.

Waarom een hoveniersbedrijf beginnen?

Het starten van een hoveniersbedrijf kan veel voordelen bieden, zowel persoonlijk als professioneel. Hieronder een aantal redenen waarom dit aantrekkelijk kan zijn.

Vrijheid en flexibiliteit

Als eigenaar van een hoveniersbedrijf heb je de controle over je werkrooster en de projecten die je aanneemt. Dit biedt een grote mate van flexibiliteit, waardoor je werk en privéleven beter kunt balanceren.

Je bepaalt zelf wanneer je werkt en met welke klanten, waardoor je een onderneming kunt opbouwen die echt past bij jouw levensstijl en voorkeuren.

Voldoening

Elke tuin biedt de mogelijkheid om iets moois en functioneels te creëren. Of je nu werkt aan het ontwerp, de aanleg of het onderhoud, je ziet direct het resultaat van je inspanningen.

Dit kan een grote reden voor voldoening zijn, vooral als je klanten enthousiast zijn over het resultaat.

Groeipotentieel

De vraag naar hoveniersdiensten is groot. Er zijn ook veel specialisaties mogelijk binnen het vakgebied, waardoor je je kunt onderscheiden en je bedrijf kunt laten groeien.

De eerste stappen bij het beginnen van een hoveniersbedrijf

Het opzetten van een eigen hoveniersbedrijf vereist een zorgvuldige planning en voorbereiding. We nemen een aantal belangrijke stappen door, zoals:

 • Rechtsvorm
 • Vergunningen en verzekeringen
 • Ondernemingsplan
 • Zakelijke bankrekening
 • Professioneel gereedschap

Kies de juiste bedrijfsvorm

Voordat je begint, is het belangrijk om de juiste juridische structuur voor je bedrijf te kiezen.

In Nederland kun je kiezen uit verschillende vormen zoals een eenmanszaak, VOF, of BV. Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van aansprakelijkheid, belasting, en administratie. Een eenmanszaak is vaak het eenvoudigst te starten.

Regel de nodige vergunningen en verzekeringen

Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden kunnen er specifieke vereisten zijn om als hovenier te werken.

Zorg ook voor de nodige verzekeringen, zoals aansprakelijkheidsverzekering en verzekering voor bedrijfsmiddelen, om jezelf en je bedrijf te beschermen tegen mogelijke risico’s.

Stel een ondernemingsplan op

Een goed doordacht ondernemingsplan is essentieel. Dit plan bevat onder andere een marktanalyse, een beschrijving van je diensten en een marketingstrategie.

Open een zakelijke bankrekening

Om je professionele en privéfinanciën gescheiden te houden, is het verstandig een zakelijke bankrekening te openen. Dit maakt je boekhouding overzichtelijker en vereenvoudigt de belastingaangifte.

Kies een bank die diensten biedt die aansluiten bij de wensen van kleine ondernemers, zoals lage kosten voor transacties en goede klantenservice.

Investeer in professioneel gereedschap

Wellicht overbodig, maar goed gereedschap is het halve werk. Investeer in kwalitatief hoogwaardige gereedschappen en machines die je nodig hebt voor je diensten.

ZZP-bemiddeling door Het Groen Werkt

Ben je als startend hoveniersbedrijf / ZZP’er op zoek naar frisse, uitdagende projecten in de groenbranche? Het Groen Werkt is jouw partner voor ZZP-bemiddeling. We brengen ZZP’ers en opdrachtgevers samen.

Wat houdt ZZP-bemiddeling in?

Bij Het Groen Werkt fungeren we als de verbindende schakel tussen zelfstandige professionals en bedrijven die specifieke vaardigheden nodig hebben voor hun projecten.

Jouw voordelen als ZZP’er

 • Toegang tot een uitgebreid netwerk: Met ons landelijke netwerk binnen de groenvoorziening zorgen we dat je toegang hebt tot een constante stroom van projecten die passen bij jouw specialisatie en interesses.
 • Minder administratie: Wij nemen het beheer van wet- en regelgeving, ondernemerszaken, facturatie en debiteurenbeheer uit handen. Zo kun jij je concentreren op wat je het beste doet: het uitvoeren van kwalitatief hoogwaardig werk.

Hoe kun je je aanmelden?

Ben je geïnteresseerd? Neem contact met ons op via info@hetgroenwerkt.nl. We nemen snel contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Veelgestelde vragen: Hoveniersbedrijf beginnen

De startkosten voor een hoveniersbedrijf kunnen variëren afhankelijk van de grootte en de scope van de diensten die je wilt aanbieden. Enkele belangrijke kostenposten zijn:

 • Gereedschap en uitrusting: Dit omvat alles van eenvoudige handgereedschappen tot zwaardere apparatuur zoals grasmaaiers en kettingzagen.
 • Voertuig: Afhankelijk van de omvang van de projecten die je plant, heb je mogelijk een bestelwagen of truck nodig om gereedschap en plantmateriaal te vervoeren.
 • Verzekeringen: Essentieel om risico’s te dekken zoals bedrijfsaansprakelijkheid en schade aan eigendommen van klanten.
 • Marketing en reclame: Kosten voor het promoten van je bedrijf, zoals websiteontwikkeling, visitekaartjes, en lokale advertenties.

Er zijn verschillende wettelijke vereisten waaraan je moet voldoen als je een hoveniersbedrijf start:

 • Kamer van Koophandel (KvK) inschrijving: Je moet je bedrijf registreren bij de KvK.
 • BTW-nummer: Na registratie bij de KvK ontvang je een BTW-nummer van de Belastingdienst.
 • Verzekeringen (niet verplicht, wel sterk aan te raden): Zorg voor de juiste bedrijfsverzekeringen, waaronder aansprakelijkheidsverzekering en eventueel een verzekering voor arbeidsongeschiktheid.

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen als beginnen hoveniersbedrijf? Neem contact met ons op!

Kennismaken?

Benieuwd wat Het Groen Werkt voor je kan betekenen? Neem contact met ons op!