Lees hier vijf sollicitatietips voor de hovenier

Ben jij van plan om te solliciteren voor jouw nieuwe droombaan in het groen? Misschien is dit wel de eerste keer voor je of is het alweer erg lang geleden dat je dit hebt gedaan. Wat jouw situatie ook is, tips en inspiratie kun je vast goed gebruiken. Met onderstaande sollicitatietips beloven wij jou dat je in ieder geval geen valse start maakt!

1. Schrijf een heldere motivatiebrief

Motivatie is alles: dit geldt voor heel veel dingen in het leven. Het begint altijd met motivatie. Waarschijnlijk heb je een goede reden om in het groen te gaan werken. Misschien ben je al jaren hovenier, maar zoek je nu een nieuwe uitdaging. Of je bent compleet nieuw in het vak en wilt een leerwerktraject starten. Wat je motivatie ook is, het begint allemaal met een beweegreden. En die beweegreden moet je voor jezelf goed helder zien te krijgen.

Zodra je precies weet wat je moet vertellen, start je met het schrijven van een motivatie- of sollicitatiebrief. Dit kan in de vorm van e-mail of een brief, maar veel bedrijven geven ook de mogelijkheid om deze direct bij je sollicitatie te typen in de vorm van een tekstvak op de website. Wat de vorm ook is, zodra jij weet wat je wilt vertellen maak je al een goede start.

Het is belangrijk om goed te weten waarom jij dé geschikte kandidaat bent voor de functie waarop je solliciteert. Hulpvragen hierbij zijn:

  • Waarom wil je dit vak gaan doen?
  • Hoe ben je op het idee gekomen?
  • Heb je affiniteit met de groene sector?

Denk goed na over wat je naar deze groene functie trekt. Niet alleen: ”Ik werk graag buiten”. Waarom word je hovenier? Wil je dingen creëren/maken? Ben je dol op onderhoud? Of heb je als doel om zo efficiënt mogelijk veel groot werk te verzetten zonder al te veel collega’s en directe klanten?

Wees ook altijd eerlijk in je motivatiebrief. Je mag jezelf best een beetje verkopen, maar eerlijkheid duurt het langst. Je hoeft uiteraard ook niet te gaan liegen, omdat je denkt dat je dan meer kans maakt. Met een eerlijke én sterke motivatie om het vak te gaan leren of voor een nieuwe uitdaging te kiezen heb je een veel betere troef in handen dan een incompleet CV of niet-kloppende motivatiebrief. Dus waar wacht je nog op? Overtuigen die handel!

2. Zorg voor een compleet CV

De eerste twee documenten die recruiters scannen zijn jouw motivatiebrief en CV. Het is daarom belangrijk om jouw CV zo compleet mogelijk te maken. Ruime gaten in je werkervaring of niet-afgeronde opleidingen vallen direct op. Dit is helemaal niet erg, maar communiceer er wel duidelijk over. Zo ontstaan er geen onnodige vragen in het selectieproces. Door een heldere communicatie sta jij altijd 1-0 voor!

Wees helder over je werkervaringen, deel niet alleen wat jij denkt dat relevant is. Het groenvak is breed. Dit betekent dat er veel vaardigheden nodig zijn binnen een bedrijf om goed te kunnen opereren. Denk jij dat het niet relevant is om te vermelden dat je in een winkel hebt gewerkt waar je dagelijks mensen hebt geholpen? Fout! In het groen werk je juist ook heel veel met klanten. Of het nu burgers zijn van de gemeente waar je werkt, of de klanten waarvoor je een prachtige achtertuin aan het realiseren bent.

Het werken in de groensector leent zich voor mooie projecten. Heb jij eerder in je carrière aan een project gewerkt waar je trots op bent? Zet hem meteen op je CV. Deel waar je trots op bent!

Wat is de mooiste tuin die je hebt aangelegd? Of wat is het tofste project waar je aan hebt mogen werken?

Bedrijven waarderen dit, want ze zien direct waar jij allemaal toe in staat bent. Maak het ook visueel. Heb je hier bijvoorbeeld foto’s van, vergeet deze er dan niet bij te zetten. Dit kan direct in je CV, maar ook in een extra bijlage in de vorm van een portfolio. Dit wekt nog meer aandacht en geeft extra kracht aan je verhaal.

3. Wees jezelf tijdens het sollicitatiegesprek

Ja, logisch zul je denken! Maar het is heel verleidelijk om de beste versie van jezelf neer te zetten, zodra je graag een bepaalde baan wilt! Toch is het niet erg om ook je zwakke kanten aan te geven in het sollicitatiegesprek. Dit waardeert het bedrijf alleen maar! Wees duidelijk in wat je goed kunt, maar zeker ook waar je nog in kunt groeien. Niemand kan overal goed in zijn. Dit zorgt voor vertrouwen en laat zien dat je eerlijk bent.

Anders dan in meeste functies, kun je bij het solliciteren in het groen gewoon lekker in je werkkleding aanschuiven. Jouw potentiële werkgever verwacht echt niet dat je in een driedelig pak aan tafel zit. Doe dit dan vooral ook niet.

Onthoud nogmaals: men wil jou zien! En als dit met modderige kleding is, dan zij het zo. Uiteraard zitten hier ook bepaalde grenzen aan, maar in de basis gaat het om jou en je passie, niet om een vertekend beeld van de werkelijkheid. Men is echt wel wat gewend in de sector. Lekker jezelf zijn dus, maar laat die modderige laarzen wel van tafel hè!

4. Weet wat je wilt vertellen

Volledig onvoorbereid een sollicitatiegesprek in gaan, lijkt heel relaxed. ‘Je ziet wel wat er op je af komt’ – maar eigenlijk geeft dit alleen maar onnodige stress en kan het ook een verkeerd signaal afgeven richting het bedrijf. In plaats daarvan kun je beter kraakhelder hebben wat je wilt vertellen! En een beetje voorbereiding is hier wel gewoon voor nodig. Tips hierbij zijn:

  • Bekijk de website van het bedrijf en hun projecten; welke rol zou je willen spelen bij deze projecten? Past het type werk ook bij wat je voor ogen hebt?
  • Hoe wil jij zelf ontwikkelen? Binnen de sector kan je in principe altijd wel aan de slag in het seizoen, zodra je een gezonde werkinstelling hebt. Maar waar wil je naartoe groeien? Waar kan het bedrijf jou in helpen om ervoor te zorgen dat je een volwaardig vakman wordt. Hoe zorg jij ervoor dat je in de winterperiode niet aan de zijlijn moet wachten tot het seizoen weer start?

Heldere doelen en een potentieel toekomstbeeld zijn niet alleen voor jezelf heel prettig. Ook je nieuwe werkgever kan dit alleen maar waarderen. Bedrijven houden van mensen met een proactieve houding en het laat zien dat jij graag wilt! Dit kan alleen maar in je voordeel werken tijdens het gesprek.

Doordat jij goed weet wat je wilt vertellen, is er geen ruimte voor onnodige stiltes. Liever tijd te kort tijdens het gesprek, dan een beknopt verhaal waarbij je in 15 minuten klaar bent. Werken in het groen is je passie toch? Grijp dit moment aan om dat te laten zien!

5. De laatste indruk is bepalend

Nee oké, de eerste is eigenlijk nóg belangrijker. Maar vergeet niet dat onze hersenen onbewust altijd het eerste gedeelte en het laatste gedeelte van iets onthouden. Datgene wat ertussen zit wordt sneller vergeten. Zorg er dan ook voor dat je in het laatste gedeelte van jouw sollicitatie nog wat vragen stelt. Hierdoor laat je wederom zien dat je echt zin hebt in deze nieuwe uitdaging en het zorgt ervoor dat het gesprek minder abrupt stopt.

Vraag bijvoorbeeld wanneer je een terugkoppeling kunt verwachten of wat men nog van je wilt weten. Is het gesprek dan toch echt klaar, dan bedank je jouw gesprekspartner en is het wachten op het verlossende telefoontje!

Met bovenstaande tips zit je sowieso tussen één van de topkandidaten. Beloofd!

Kon jij deze tips goed gebruiken?

Aarzel dan niet om ze meteen in de praktijk te gebruiken. Bij Het Groen Werkt hebben wij landelijk meer dan 500 vacatures open staan. Deze kun je allemaal zien op onze vacaturepagina. Staat jouw nieuwe groene droombaan hier niet tussen, maar ben je benieuwd of we toch iets voor je kunnen betekenen? Schroom dan niet om eens contact met ons op te nemen via info@hetgroenwerkt.nl of bel naar 085 – 20 19 800.

Deel dit bericht:

LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Misschien ook interessant: